2005 – …door de organisatie

Over de WAMPEX van 2005.

Met Camping De Ikeleane als vaste opslagplaats en uitvalsbasis en de meeste medewerkers wonend in Drachten, Wijnjewoude, Lippenhuizen en Bakkeveen wordt Bakkeveen over het algemeen als thuisbasis van de WAMPEX beschouwd. De van oorsprong Opsterlandse Wampex móést en zou daarom in Bakkeveen plaatsvinden.

Uit het eerste overleg met de grote gebiedsbeheerders bleek al gauw dat er nieuw beleid was gemaakt om de nachtelijke activiteiten in de bossen van Bakkeveen drastisch in te perken. Wildgroei van allerlei nachtelijke tochten en privé feestjes hebben het ons als organisatie erg moeilijk gemaakt. Door dit nieuwe beleid werden wij gedwongen de WAMPEX te spreiden over de maanden oktober, november en december.

Een tegenvaller op het eerste gezicht. De eerste WAMPEX startte nog in de zomertijd en de eerste groepen liepen bijna twee uren in het licht. Het was niet anders en wij konden niets anders doen dan ons er bij neerleggen en het beste er van maken. De jubileum WAMPEX kon niet doorgang hebben op de gebruikelijke drie laatste vrijdagen van november.

Achteraf was het voor de organisatie veel beter dat er ruimte zat tussen de WAMPEX nachten. De voorbereidingen waren nu beter in te plannen en we hadden nu zelfs in het WAMPEX-seizoen zo nu en dan een avondje vrij!

Een groot nadeel was dit jaar de zomertijd op 28 oktober. De wintertijd ging pas op 30 oktober in. Zeer zacht weer en een extreem zachte nacht, bijna zomerse waarden. Deelnemers in korte broek! Koude choco bij post E. Alstublieft geen warme! Heel apart om dat een keer mee te maken. Gelukkig was het op de andere twee avonden een flink stuk kouder.

Op 18 november werd de organisatie halverwege de nacht opgeschrikt door een telefoontje vanuit het bos: een van de deelneemsters was uitgegleden en had waarschijnlijk haar voet gebroken. Iedereen kwam bliksemsnel in actie. Thys (onze taxi-chauffeur), Marco (de EHBO-er) en ondergetekende moesten direct zien ter plaatse te komen. Gelukkig zat de onfortuinlijke groep op de route en konden ze ons precies vertellen welke afslagen ze nog hadden genomen. Daardoor waren ze eenvoudig te vinden. Kort na aankomst bij de patiënt constateerde Marco inderdaad een gebroken voet. Er moest een ambulance komen. De organisatie verzocht Hilbrand Hiemstra (mobiele post) om bij de ingang van het bos de ambulance op te wachten en dan met het ambulancepersoneel te wachten op verdere instructie en overleg met de EHBO.

De ambulance verscheen vrij snel en na enig overleg kon Hilbrand het ambulancepersoneel ter plaatse brengen. De ambulance kon het bos uiteraard niet in. Inmiddels was Anne Brouwer (eveneens EHBO) met een aanhanger in de buurt gekomen voor het geval de patiënt liggend vervoerd moest worden. Alle lof voor iedereen die op een of andere manier heeft meegewerkt aan deze klus. Niet in het minst voor de persoon die het overkwam: Riet Slijter. Ze bleef de rust zelve en heeft volgens mij geen kik gegeven ondanks de pijn die ze moest hebben. Zo goed en kwaad als het ging hebben we haar in de auto van Hilbrand gezet en naar de ambulance vervoerd. Ze is later geopereerd in Drachten. Inmiddels gaat het weer goed met haar. Een verslag van haar kant is ook terug te vinden bij de verslagen.

De rest van de nacht en ook de volgende WAMPEX-nacht verliep rustig. In de nacht van 2 op 3 december is het terrein achter de laatste groepen aan opgeruimd. Rond 23:00uur begonnen Jan van der Velde en Sape van der Wal met het opruimen van de posten A en B. Daarna hebben ze de gehele route in brede zin (ook de foute paden in om de fout-wampies op te halen) gelopen tot en met post D. Wat een prestatie. Na een kleine pauze hebben ze later samen met Anne en Arjan van post D nog een aantal delen van de route opgeruimd.

De opbouw- en afbreekploeg bestaande uit Hendrik Kiers, Hilbrand Hiemstra en Jelle van der Molen kon alle balken en drijfbruggen in de beginfase van de route achter Jan en Sape aan opruimen. Jint Martijn en ondergetekende hebben het Oude Bosch, het Venebos en de Duurswouder Heide opgeruimd op de mountainbikes. Thys nam het grootste gedeelte van de chocopost voor zijn rekening en de heren van post G (Reitse en Robert) namen de bierdoppen en de elfstedenbordjes mee. De bouwploeg nam uiteindelijk de conservenroute nog voor haar rekening.

Rond 8:30uur was alles opgeruimd en naar Camping De Ikeleane gebracht. Na een bakje koffie en afscheid op Dûndelle werd de reis naar huis aangevangen. Onderweg moest de kar van buurman Numan uit Drachten nog worden schoongemaakt bij Autobedrijf Wagenaar uit Ureterp want de nachtelijke avonturen in het bos hadden hun sporen op de aanhanger achter gelaten.

Rond 10:00uur kon ook deze organisator een paar uurtjes onder zeil. En dan vraagt men of er niet een vierde avondje bij kan. Nou… nee dank u…zzzz…

Maar graag tot volgend jaar.

Met vriendelijke groet,

Hendrik Jan Kiers

voorzitter

Reacties zijn gesloten.