2009 – Kamper Kolonisten

Vrijdag 30 oktober jl. was het weer zover. Met z’n zessen togen we naar Drachten voor de 34e Wampex – Water Amphibian Expedition. Deze kruising tussen een nachtelijke puzzeltocht en survival, zoals de organisatie het zelf noemt, is al geruime tijd een bekend fenomeen in de oude (Pink)Roccade-tak van Getronics én naar ik pas onlangs in Lelystad vernam, ook bij het CUC. Twee uur voordat we mogen starten zijn we aanwezig in een kantine van een voetbalclub.

Die tijd heb je hard nodig, zeker als nog iemand eerst wandelschoenen moet kopen bij de Scapino in Drachten, omdat deze schoenen nog keurig bij de voordeur thuis stonden… En dus moet het overpennen en tot je nemen van allerlei informatie m.b.t. de te lopen route onder minder mensen worden verdeeld. Bovendien moeten we dan nog de onderbenen voorzien van een zo goed als waterdichte bekleding met vuilniszakken en duck-tape. Normaal gesproken gebruiken we hiervoor landbouwplastic, dat beter bestand is tegen alle ontberingen die de onderbenen moeten doorstaan. Dit was echter weer door iemand anders in de haast vergeten, namelijk door ondergetekende, ….schaam….. Maar verder hadden we ALLES bij ons: zaklampen, hoofdlampen, proviand, kompas, droge reservekleding, reservebatterijen, schrijfmateriaal, het volkslied van Groningen, informatie over de trompetsteek, spelregels van pesten, een goed stel hersens en een steekje los …

Even nog de PC-route (= aanwijzigingen in een powerpoint-presentatie) in de goede volgorde zetten (pfff..) en de ‘memories’ (foto’s van plekken langs de route, die je niet mag fotograferen, maar die je wel moet onthouden) omschrijven en dan vertrekken we om klokslag 17:48 uur de schemer in. Het wordt al snel helemaal donker en de eerste wateropdracht doemt al op: een groot net, vertikaal hangend over een brede sloot. Voor de durfals is er ook nog een gewoon touw gespannen. Ik heb daar één iemand met de catcrawl over heen zien gaan, maar deze haalde natte voeten omdat het touw te ver doorzakte. Onderweg is het vooral heel goed opletten, want fout lopen kan je duur komen te staan. Dit keer was de route iets langer dan normaal, namelijk 29 km. Als je goed loopt tenminste, want je loopt zo 3 tot 5 kilometer extra doordat je een zijweggetje over het hoofd ziet, de instructies bij een route niet helemaal goed hebt gelezen of een aanwijzing hebt gemist en dus weer HELEMAAL terug moet lopen… En ondertussen moet je ook nog letters verzamelen, die niet eens aansluitend genummerd zijn, …dus je weet nooit helemaal zeker of je er niet toevallig eentje gemist hebt. Affijn, genoeg redenen om er met het koppie bij te blijven.

Laat dat maar over aan die lui van Getronics, want met een paar consultants, een manager, een procescoördinator en nog een paar technisch specialisten heb je naast de nodige hersenkracht ook algauw verschil van inzicht en discussie..! De tocht bestaat ditmaal, volgens het boekje, uit 41 aaneensluitende routes die elk op een andere wijze zijn gemarkeerd of beschreven. Soms zijn de routes o.b.v. coördinaten of kompasrichtingen aangegeven, of zijn stukjes kentekenplaat, knopen of dit keer complete auto-onderdelen op bomen gespijkerd, dan weer moet je rood-witte linten volgen of heel flauw licht afgevende staafjes, of is een route cryptisch omschreven (bijvoorbeeld door in elk woord van de beschrijving de letters door elkaar te husselen). En onderweg kom je dan, als het goed is, nog allerlei posten tegen alwaar je vaak als groep een, soms ludieke, opdracht moet uitvoeren. Elk jaar bedenken ze wel weer wat nieuws.

Door een iets te snel voor waar aangenomen ingeving zijn we op 2/3 van de tocht een verkeerde kant op gelopen (en met ons ook een paar andere teams), waardoor we een stuk van de route afgesneden hebben en na zo’n 3 kilometer uitkwamen bij de befaamde (en sinds vorig jaar voor ons beruchte, ….want na 3 uur zoeken toen nooit gevonden) ‘chocopost’. Hier krijgt men een kopje chocolademelk en kan men een appel meenemen voor onderweg. Aldaar bleek dat we kats verkeerd waren gelopen en een post en 3 routes hadden overgeslagen. Shit! Dat betekende eigenlijk 3 kilometer terug lopen dan nog eens 3 kilometer naar de goede post lopen, daar nog misschien een tijdje wachten op je beurt om een opdracht te doen, en dan nog eens 2 routes volgen voordat je weer bij de chocopost komt.

Toen nog rekening houdend met een straftijd van 1 hooguit 2 uur voor een gemiste post (later bleek dat voor deze post 3 uur straftijd gerekend werd) hebben we besloten om dan maar gewoon de tocht te vervolgen vanaf de chocopost. Doorgaans kosten een paar moeilijke beslispunten en enkele uitgebreide zoekacties naar het begin van een volgende route veel tijd. We zijn dan ook al snel bijna 10 uur onderweg als we aan de “Kleine Meere route” beginnen. “Misschien verder dan je denkt” zeggen ze in het route boekje. Nou dan weet je het wel: dit wordt een LLLLAAAAAANGGGGGG eind lopen in de een gegeven richting. En dat was ook zo. Het leek wel of de straatlantaarn aan het eind van deze route maar niet dichterbij wilde komen. Ondertussen had onze collega met de nieuwe wandelschoenen, enorme blaren aan de hiel opgelopen, dus dat liep ook niet meer zo lekker.

De laatste loodjes wegen het altijd het zwaarst. Uiteindelijk zijn we 10 uur en 51 minuten later gearriveerd aan de start en konden we toch voldaan, want toch ook veel routes goed gelopen, huiswaarts keren of … zoals voor mijzelf en 3 collega’s gold… naar Heerenveen alwaar we net als vorig jaar mochten overnachten bij onze collega Henk Dekker en alwaar we na 4 uurtjes slaap ook dit jaar werden getrakteerd op een heerlijk ontbijt.

 Superbedankt Henk! Voor mij was dit alweer de negende keer dat ik meedeed maar het verveelt niet…en zo te horen aan mijn collega’s hebben zij er volgend jaar ook weer zin in. Het zorgt altijd weer voor verhalen en discussie aan de kantinetafel. Ik kijk nu al weer uit naar de volgende Wampex in oktober 2010! Onze procescoördinator heeft een mooie fotocollage gemaakt: 

Wie wij zijn? Wij zijn Sander Hendrikse, Sabine Trauth, Gerco Popken, Gijsbert Dekker, Gerard van Bakel en… Stephen van Veen P.S. Kijk ook eens op https://www.wampex.nl en http://wampex.hyves.nl

Reacties zijn gesloten.