2007 – ISPAHA

Negen in de regen

Ispaha verscheen dit jaar aan de start in een extra zware samenstelling. Met dank aan de organisatie kregen we bij hoge uitzondering, en eenmalig, toestemming om te starten met negen man, omdat onze inschrijving wat uit de hand gelopen was.

Is zo’n groot team een voordeel? Nou: nee. In de kantine was het meteen al onduidelijk wie nou precies welke informatie aan het verzamelen was, en of we alles compleet hadden (bleek later). Na de start heeft het twee uren geduurd voordat we een systeem onder de knie hadden om het hele team wat bij elkaar te houden. Toch wel humor, als de concullega’s dan wat nummers tussendoor gooien als wij onze volgnummers afroepen, in het donker. Ons getalsvoordeel was dus een handicap, maar verder hadden we alles mee, op deze decembernacht. Geen maan, dus geen vals licht. Weinig last van droogte ook. Zes onbevangen debutanten. Drie ervaringsdeskundigen die hun overwicht moesten bevechten. Grote strijdvaardigheid, positief wantrouwen en achterdocht, en ook uithoudingsvermogen heel veel.

Routineus maakten we direct bij de start enkele beginnersfouten, maar we wisten ons snel te hervinden. Best leuk eigenlijk, dat wandelen door de aardappelpuree, al je eenmaal de slag wat te pakken hebt. Lange tijd ging vrijwel alles goed. Bij de chocopost kwamen we als vierde groep door. Door dit succes sloeg onze strijdlust om in een gevaarlijk soort optimisme: wij wisten wel hoe het moest. Dit ging vervolgens over in wanhoop, toen we koppig de herkomst van de zuidwestenwind zochten, in plaats van met de wind mee te gaan, zoals stond aangegeven. Het duurde een uurtje voor we weer op het goede spoor zaten.

Maar toen ging het weer heel best. Natter konden we nu niet meer worden, dus geen zorgen meer. Van de laatste twee routes zagen we vroeg genoeg de overbodigheid in, zodat we nog in een redelijke tijd wisten af te klokken, met het hele team compleet. Een achttiende plaats op die avond stemt ons heel tevreden. Volgend jaar doen we graag weer mee, misschien inmiddels met een gesplitst team. Dank aan de organisatie voor deze zeer goed georganiseerde en altijd weer bijzondere tocht.

JL

Reacties zijn gesloten.