2005 – RDW pictures

Voor de 30e editie van de Wampex zijn we door een goede klassering in 2004 (11e) ingedeeld bij de late starters op de tweede avond. We hoefden dus niet al te vroeg te vertrekken. Om 19:00 uur verzamelen bij Evelien in Groningen. Vandaar lekker rustig aan naar Bakkeveen. Iedereen kon deze keer zonder problemen de start bereiken. ’t Was mooi weer, het zou droog blijven en koud worden. We hadden er zin in. Onze nieuwe aanwinsten (Altinus en Gerard) hadden woensdagavond al een stoomcursus Wampex gehad en wisten dus wat ze te wachten stond.

Deze keer was er een PC-, een videoroute en weer de gebruikelijke startborden. Bij de startborden was het erg druk. Dit kwam waarschijnlijk door de plaatsing in een hoek van het restaurant. Herman zorgde voor een uitstekende catering en ruim op tijd was alle informatie verzameld. Om 20:52 was het dan eindelijk zover, en mochten we los. Een aantal teams had al langs de PC- en videoroute, dus via de voordeur, de start verlaten. We moesten de start echter via de tuindeur achter de startborden de start verlaten. Gelukkig hadden onze bordlezers dit correct opgepikt. Via knipperende lampjes kwamen we aan bij de eerste post bij het zwembad waar we net als een paar jaar geleden op een vlot het water op moesten om de volgende route te bemachtigen. Van hieruit naar het Doolhofpark waar de groep zich in drieën moest splitsen om drie letters te zoeken in de verschillende doolhoven. Dit leverde geen onoverkomelijke problemen op.

De uitkijktoren die we daarna moesten beklimmen was voor sommigen een echte benenbreker. ’t Ging wel erg ver omhoog. Achter het restaurant van het doolhofpark was in Romeinse cijfers de volgende kompaskoers te vinden. Vanaf dit punt begon voor het gevoel de 30e Wampex echt. In de kentekenplaatroute zijn we even in de war gebracht door een paardentrailer die ongeveer op de looproute stond. We dachten namelijk dat we naar deze kentekenplaat toe moesten lopen. Gelukkig zagen we net iets eerder nog het stukje kentekenplaat waar we echt naar toe moesten. Het startpunt van de Kleurige kompasroute hebben we netjes bij de gekleurde schroef bepaald. Met de windroos die we bij de start hadden ontvangen konden we op zoek naar een volgende gekleurde schroef die te vinden moest zijn binnen de spreiding in kompaskoersen zoals aangegeven op de kompasroos. Dit was af en toe wel even zoeken maar, na een bezoekje aan een lokale boer, hebben we hier de post aan het einde van de route wel gevonden.

Hier moesten we een brede sloot over via piepschuimvlotten. Deze oversteek hadden we al gezien toen we naar de start toe reden…. Deze oversteek ging lekker vlot. Vanaf een letter aan de overkant van de weg moesten we een witte reflector zoeken die op een bepaalde koers ergens ver weg aan een boom zat. Door het licht glooiende terrein was deze reflector af en toe niet te zien, maar stug doorlopen en dan kom je er vanzelf. Bij de maanstanden route hadden we nog even een Babylonische spraakverspreking over hoe deze nu precies te lezen, maar we waren het uiteindelijk toch met elkaar eens.

De volgende routes waren allemaal oude bekenden waar we niet veel problemen hadden, de grote striproute, de SPAMroute, de witte route, de grote kompasroute en de kleintje striproute. De volgende route was de PC-route die netjes was overgenomen bij de start, De groene damstenen van route 16 waren prima te vinden. Met behulp van de rekenmachine, en onze stappenteller JP was de reken je rotroute ook zo gelopen. De Geel zwarte lintjes moesten we soms even heel goed naar zoeken maar uiteindelijk kwamen we toch aan bij de bedoelde ANWB paddestoel.

Van hieruit naar Siegerswoude om via de mini striproute aan te komen bij het begin van de PC-route. De witte woldraadjes waren allemaal goed te vinden, en ook de slecht onderhouden flipporoute liet zich wel bedwingen. De PINUS SILVESTRUS waren de letters PS op een grote den zoals aangegeven bij de start. Van hieruit even goed de oleaat lezen om op de juiste manier vanaf hier te vertrekken. We moesten eerst 60 meter door het bos om zo bij een pad uit te komen waar we de oleaat moesten vervolgen.

Vanaf hier ging het verder gesmeerd tot aan de chocopost aan het einde van route 28. Hier hadden we 6 uur gelopen. Het ging eigenlijk best wel goed, en we hadden niet het idee dat allen nu zo heel moeilijk was.

De overgang van route 30 (de morse route) naar route 31 was een oude bekende. De laatste aanwijzing van de morseroute (LA) betekende niet LinksAf, maar waren de eerste twee letters van het woord LAat uit route 31. Menig ander team hebben we hier zien dwalen…… Het einde van route 31 was wel even listig. De “31” stond op de infoborden bij de start, en waren twee minuscule ronde metalen plaatjes met de cijfers 3 en 1….. Ik kan me voorstellen dat de nodige teams deze niet gezien hebben……

De volgende routes tot aan de Alvestêdetocht gingen weer vlot. Bij deze route hebben we niet goed genoeg naar onszelf geluisterd. In de discussie aan het begin van de route kwamen we tot de conclusie dat Bartlehiem niet een van de friesche elfsteden was. Dus overslaan! Helaas hebben we uiteindelijk toch het bord gelezen bij Bartlehiem met de bevestiging van onze conclusie. Gewoon stom dus. Bij de post aan de vaart nog even om kwart over vijf in de ochtend een touwbruggetje genomen alsof we over de erasmusbrug liepen…..

Vanaf hier roken we de snert. Via de blinde geconserveerde loodjesroutes komen we moe maar voldaan om 5:42 aan bij de finish. Een looptijd van 8 uur en 50 minuten. Voor ons gevoel hebben we maar weinig tijd verloren, en ook hebben we weinig letters gemist denken we. Het zit er dus in dat we zelfs de voor onmogelijk gehouden 11e plaats van vorig jaar gaan verbeteren……..

De organisatie verdient een pluim voor deze 30e Wampex. Ze zijn er in geslaagd een tocht uit te zetten die zwaarder was door vooral zijn lengte. Ze hebben zich niet overgegeven aan de verleiding om de tocht vol te proppen met moeilijke opdrachten waardoor door de combinatie van lengte en moeilijkheid het risico op een onmogelijke wampex groot zou zijn geworden. Hulde. Volgend jaar mag van mij wel weer net zo’n Wampex.

Evelien, Herman, Jan Peter, Altinus, Gerard, Jan.

Reacties zijn gesloten.