2004 – Verloop 19 november

De WAMPEX-vrijdag begint voor de organisatie rond 7:00uur ‘s ochtends. De auto’s en eventuele aanhanger(s) zijn donderdagavond al geladen en nadat de laatste dingetjes zijn gecheckt en ingepakt vangt de reis meestal tegen 8:00uur aan. Bij de startlocatie worden alle benodigdheden voor de start (tv, video, computer, monitor, startborden etc), finish en het papierwerk van alle posten uitgeladen. Alle benodigdheden voor in het terrein worden vanuit de personenauto’s in de twee Nissan Patrols geladen. Deze terreinwagens zijn dit jaar beschikbaar gesteld door Van der Wiel in Drachten en de fam. Kamminga uit Zwaagwesteinde.

Als iedereen is gearriveerd wordt er even koffie gedronken en gaat een kleine ploeg voorbereidingen treffen voor post A en H en wordt de portofooninstallatie opgebouwd, een klein team gaat routes checken en de rest van de mensen gaat met de twee Patrols naar het militair oefenterrein en begint daar met het opbouwen van de overige posten. De grote 4×4 tractor van Camping De Ikeleane in Bakkeveen wordt deze drie weken gestald op het kazerneterrein. De tractor trekt twee grote platte wagens van de Grasdrogerij Oosterwolde waarmee alle grote attributen/vlotten in het veld worden gebracht.

Rond het middaguur eten we in het terrein een broodje en dan vertrek ik naar de start om voorbereidingen te treffen voor de start. De parkeerborden worden neergezet en de starttafel wordt ingericht.

—————

Op 19 november was het prachtig weer in Lauwersoog. Het zonnetje scheen en een enkel wolkje aan de lucht kon de pret niet drukken. Er werd enige tijd verloren door een niet startende trekker. Ook de startkabels boden geen soelaas. Het apparaat is aangetrokken met een van de Patrols.

Het opbouwen verliep voorspoedig en rond het middaguur waren de posten B, G en F al bijna gereed. Het ‘kleine waterwerk’ moest later in de middag nog worden opgebouwd. Helaas kostte dit veel extra tijd omdat de waterstand in het terrein minimaal 20cm was gestegen. De balken die we de vorige vrijdag hadden gebruikt waren nu te kort. Enige handige jongens uit de bouwploeg hebben met het weinige materiaal dat er voorhanden was een paar prachtige WAMPEX-waardige bruggetjes gemaakt. Compliment!

Rond half vijf ‘s middags vertrok de eerste groep en rond die tijd viel in Lauwersoog het eerste beetje regen. Daarna is het de hele WAMPEX-nacht ronduit wisselvallig geweest. Felle regen- en hagelbuien werden zo nu en dan afgewisseld met natte sneeuw en harde windstoten. De chocopost had hiervan de meeste last. Ondanks het feit dat deze post nu in de beschutting van het bos was opgebouwd moest de tent een aantal keren goed in bedwang worden gehouden. Onze splinternieuwe 8x4m chocopost werd door de vaste ‘choco-dames’ en veel deelnemers gewaardeerd.

De vlotten bij post G waren in de afgelopen week vernieuwd: de frames zijn van sterkere balken gemaakt en de opstapbalk is verplaatst. Daarnaast was er deze keer tijd genoeg om de dubbele touwbrug op te bouwen zodat iedereen deze hindernis kon nemen. De opdracht bij post H was tijdens het transport beschadigd maar kon nog wel worden gebruikt. Later in de nacht steeg het water in het Lauwersmeer zo snel dat het niet langer verantwoord was deze opdracht te laten uitvoeren. De bus waarin de post zich had verschanst stond waarschijnlijk te dicht bij het water en zat later muurvast op de landtong en is maar net droog gebleven. Met een van de Patrols is deze post later van zijn plek gesleept.

Rond 6:00uur zijn de voertuigen van de mobiele posten op de grote wasplaats van de kazerne schoongespoten en kon de organisatie weer beginnen met inpakken terwijl de dames van de finish op de laatste teams wachtten. De meeste posten gingen weer gewoon naar huis. De organisatie ‘overnachtte’ nog twee uurtjes in een van de zomerhuisjes en is rond 11:00uur huiswaarts gekeerd. Een ruimt etmaaltje WAMPEX dus. En dat nu voor de tweede keer in een ruime week.

Eééén keertje nog….

en dan begint in december alles weer van voren af aan.

Hendrik Jan Kiers

 

Reacties zijn gesloten.