2001 – Nieuwsblad vh Noorden (24 nov)

Door Bouwe van Norden, verslaggever bij het Nieuwsblad van het Noorden

Lauwersoog Stevig ingepakt en voorbereid op ontberingen van formaat zijn gistermiddag en -avond ruim driehonderd deelnemers aan de 26ste Wampex uit de startblokken geschoten bij zeilschool De Lauwer in Lauwersoog. Het is de eerste keer dat de zogeheten Weekend Amfibious Expedition – verdeeld over drie nachten – wordt gehouden in militair oefenterrein De Marnewaard en het Lauwersoogbos. Totaal nemen er ongeveer 1000 mensen aan deel, die te voet in kleine groepjes 25 kilometer dwars door bos en vlaktes trekken.

Volgens de organisatie ondergaan ze een zware beproeving. Onderweg moeten ze tal van opdrachten uitvoeren. Water oversteken met een vlot, een fietsenparcours en een kruiwagenrace zijn maar drie van de onderdelen van de strijd. Ook is er traditiegetrouw een ludieke test opgenomen in de Wampex, zegt Hendrik Jan Kiers (29) uit Drachten, een van de organisatoren. De Wampex wordt jaarlijks ‘ergens in Friesland’ gehouden en is ontstaan in Opsterland. De locatie wordt vooraf angstvallig geheim gehouden om te voorkomen dat sommige deelnemers zich gaan oriënteren op deze zware test en zo met voorkennis aan de strijd deelnemen.

De eerste nacht is deze keer gehouden op 16 november. De laatste heeft plaats op 30 november. Kiers denkt dat de Wampex, die vorig jaar in het Fochteloërveen is gehouden, het grootste evenement van dit type in Nederland is. De deelnemers – onder meer ploegen van bedrijven, vrienden clubjes en familieteams – raken volgens hem veelal ‘verslaafd’ aan het spektakel. “Tachtig procent van de mensen die deelnemen, komt elk jaar terug. Via mond tot mondreclame zijn wij steeds in een mum van tijd volgeboekt,” zegt Kiers. De belangstelling voor de Wampex, die voor sommige deelnemers voortduurde tot zeven uur vanmorgen, overtreft steevast het aantal plaatsen. “Wij zitten echt tjokvol. Op de reservelijst hebben wij zo’n acht ploegen staan,” stelt Kiers, voorzitter van de Stichting Wampex Nederland. Hij zet het evenement samen met zijn plaatsgenoot Jan van der Velde op touw. Verder komen tijdens de Wampex ongeveer 20 vrijwilligers in actie. Ze bemannen onder meer de stempelposten en de chocolademelkpost. Ook besturen ze de taxibus die uit vallers en gekwetsten terugbrengt.

Een slachting wordt de Wampex volgens Kiers niet (info via www.Wampex.nl). Maar het is ook niet zo’n eitje dat iedereen probleemloos de eindstreep haalt. Op de eerste Wampex- nacht in het Lauwersmeergebied zagen zeven van de 60 teams geen kans op tijd te finishen. Toch weigert Kiers de Wampex, waar mannen en vrouwen vanaf 16 jaar aan deelnemen, een macho-spektakel te noemen, een beproeving voor ongeneeslijke masochisten. “Het is gewoon een recreatief evenement. Het geeft een kick dat je zo’n test kunt volbrengen. Een dergelijke tocht over 15 kilometer kan eigenlijk iedereen wel aan. Maar daarna moet je nog 10 kilometer en krijg je blaren, steken in de zij en word je gewoon moe. Dan begint de echte beproeving pas.”

———————————————–

Dit bericht verscheen in het Nieuwsblad van het Noorden op zaterdag 24 november 2001.

Reacties zijn gesloten.